Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kapadokya'da Doğa Yürüyüşü

Trekking (Doğa Yürüyüşü)

Kendini sağlıklı hisseden her yaştan insanın rahatlıkla yapabileceği bir doğa sporu olan ‘trekking’, doğal engellerle dolu bir arazi parçasını herhangi bir ulaşım aracı kullanmaksızın yürüyerek geçmek anlamında İngilizce bir sözcük. Türkçe’ye ‘doğa yürüyüşü’ olarak çevirebileceğimiz sözcüğün asıl anlamı, Güney Afrika’da ‘kağnı ya da yaya olarak göç’ demek. Bunun batıda bir spor olarak algılanması ise, yine 19. yüzyılın sonunda Güney Afrika yerlilerinden esinlenilerek oluşturulan izcilik ile bağlantılı.  
 
Kapadokya’da Trekking

Kapadokya, çok sayıda yanardağın eş zamanlı püskürmesi sonucu bugün yüksekliği yer yer 100 metreyi bulan kalın bir tüf tabakası ile kaplanmıştır. Akarsular bu tüf tabakası üzerinde zamanla derin vadiler oymuş ve ilginç coğrafi oluşumlar yaratmıştır. Akarsuların oyduğu vadilerin her biri günümüzde Kapadokya’nın önemli trekking parkurlarını oluşturmaktadır. Kapadokya trekking parkurlarının çoğu el değmemiş güzelliklere sahiptir ve adeta keşfedilmeyi beklemektedir. Kapadokya’da trekking hiçbir zaman sadece trekking değildir. Doğa ve tarih Kapadokya’da o kadar iç içe geçmiştir ki, isteseniz bile tarihe sırtınızı dönemezsiniz. Kapadokya trekking parkurlarını ülkemizdeki diğer trekking parkurlarından ayıran ve özgün kılan en önemli fark buradadır. Kapadokya’da trekking yapmak peribacaları diyarında bir masal dinlemek gibidir.
 
Kapadokya’nın Trekking Parkurları 

Kapadokya’da sayısız trekking parkuru çıkartılabilir. Bölgede doğa sporları organize eden acentalar isteğinize bağlı olarak sizlere farklı seçenekler önerebilirler. Turist grupları yürüyüş için genellikle Kapadokya vadilerini tercih etmektedirler.  Vadilerin çoğunun adı, içinden geçen derenin adından gelmektedir. Bölgede sık yürünen ve bugün Kapadokya’nın klasikleşmiş trekking parkurları haline gelmiş olan vadiler ; Bağlıdere Vadisi, Güvercinlik Vadisi, Zemi Vadisi, Görkündere Vadisi, Kızılçukur Vadisi, Güllüdere-I ve Güllüdere-II Vadileri, Meskendir Vadisi, Gomeda ve Üzengi Vadileri, Çat ve Fırınasma Vadileri, Balkanderesi Vadisi, Ihlara Vadisi ve Manastırlar Vadisi. 


Trekking

'Trekking', which is a nature sport that people of all ages can easily do if they feel healthy, is an English word meaning to walk across a piece of land full of natural obstacles without using any means of transportation. The real meaning of the word, which can be translated into Turkish as 'nature walk', is 'migration by oxcart or on foot' in South Africa. The perception of this as a sport in the West is related to scouting, which was inspired by the South African natives at the end of the 19th century.
 
Trekking in Cappadocia

As a result of the simultaneous eruption of many volcanoes, Cappadocia is today covered with a thick tuff layer whose height reaches 100 meters in places. Over time, rivers have carved deep valleys on this tuff layer and created interesting geographical formations. Each of the valleys carved by streams constitute important trekking trails of Cappadocia today. Most of the Cappadocia trekking trails have untouched beauty and are just waiting to be discovered. Trekking in Cappadocia is never just trekking. Nature and history are so intertwined in Cappadocia that you cannot turn your back on history even if you wanted to. This is the most important difference that distinguishes Cappadocia trekking trails from other trekking trails in our country and makes them unique. Trekking in Cappadocia is like listening to a fairy tale in the land of fairy chimneys.
 
Trekking Trails of Cappadocia

Numerous trekking trails can be found in Cappadocia. Agencies that organize nature sports in the region can offer you different options depending on your wishes. Tourist groups generally prefer Cappadocia valleys for hiking. The names of most of the valleys come from the name of the stream passing through them. The valleys in the region, which are frequently walked and have become the classic trekking trails of Cappadocia today; Baglidere Valley, Güvercinlik Valley, Zemi Valley, Görkindere Valley, Kızılçukur Valley, Güllüdere-I and Güllüdere-II Valleys, Meskendir Valley, Gomeda and Üzengi Valleys, Çat and Fırınasma Valleys, Balkanderesi Valley, Ihlara Valley and Manastırlar Valley.